over sigrid

De mens als geheel

In Singapore, waar ik tussen 2002 en 2005 met mijn gezin heb gewoond, kwam ik in aanraking met de Oosterse geneeskunde, waartoe Shiatsu ook behoort.

Het mooie van de Oosterse geneeskunde vind ik dat naar de mens als totaliteit wordt gekeken: lichaam en geest zijn één. Een klacht of symptoom wordt daarom niet geïsoleerd gezien, maar in relatie tot (het verhaal van) de mens erachter en wordt bij de bron aangepakt.

Je realiseert je uiteindelijk waarom je bepaalde klachten hebt en hoe je deze in de toekomst kunt voorkomen.

Het effect dat lichaam en geest op elkaar hebben, boeit mij al heel lang. Als ze met elkaar in evenwicht zijn, voel je je krachtig en met jezelf verbonden. Maar als deze balans er niet is, kan dat veel met je doen, terwijl je je soms eigenlijk niet realiseert wat er aan de hand is.

Iedereen is tegenwoordig zoveel ‘in z’n hoofd’ bezig en eist vooral ook veel van zichzelf. Het effect daarvan op het lichaam wordt vaak onderschat of niet herkend. Terwijl gedachten en stress blokkades in het lichaam kunnen veroorzaken, wat weer tot een scala aan lichamelijke klachten kan leiden.

Om me hierin te verdiepen, heb ik diverse opleidingen en cursussen gevolgd, onder meer Reiki, Healing, Ayurveda en Quantum Touch. In 2017 ben ik gestart met de 4-jarige HBO opleiding tot Iokai Shiatsu therapeut (incl opleiding Westerse medische basiskennis) en heb deze in 2021 afgerond.

Het bijzondere aan de Westerse en Oosterse geneeskunde is dat ze complementair aan elkaar zijn. Het een is niet beter dan het ander, we hebben het geluk dat we beide kunnen toepassen.

Het geeft mij heel veel voldoening om mensen te kunnen helpen hun balans weer te herstellen, zich energiek en blij te voelen en dichter bij zich zelf te komen.